Dolenjsko olje grozdnih pešk

V kleti ZAJC smo se že pred leti spraševali, kaj lahko dobrega vzamemo iz velike količine ostanka grozdnih pešk ob trgatvi. Povezali smo se z oljarjem, kjer smo dve trgatvi izvedli testiranja, v letu 2017 pa smo prvič predstavili olje grozdnih pešk tudi širše. Poimenovali smo ga ZAJC Dolenjska, saj združuje olje grozdnih pešk dolenjskega grozdja.

Olje grozdnih pešk je naravni vir nenasičenih maščobnih kislin, ki jih človeški organizem nujno potrebuje za zdravje in vitalnost, med njimi je najpomembnejša linolna kislina. Postopek pridobitve olja je tehnično zahteven, saj je potrebno najprej ločiti lupino grozdnih jagod od pečk, slednje posušiti, nato pa v stiskalnici po postopku hladnega stiskanja, torej brez pregrevanja – lahko pa tudi s segrevanjem – iz njih iztisniti olje, s čimer se ohranijo vse pomembne zdravilne sestavine: nenasičene maščobne kisline, olje pa je tudi bogat vir vitamina E in C. Lupina pešk je izredno trda, ki je s tem ohranjeno v sredini, zaščiteno pred zunanjimi onesnaževalci ali morebitnimi strupi.
Olje grozdnih pešk je svetlozeleno, izredno aromatično in je odličen naravni antioksidant (antioksidanti v telesu uničujejo proste radikale, ki lahko poškodujejo celične membrane).
Po olju grozdnih pešk posegajo vsi, ki si želijo izboljšati svoj imunski sistem, upočasniti proces staranja, v prvi vrsti pa predvsem tisti, ki želijo preprečiti zastoj srca, tudi alzheimerjevo bolezen. Olje grozdnih pešk pomaga ljudem izboljšati krvno sliko, ne vsebuje holesterola, pomaga pa ga zbijati v telesu, odlično deluje na presnovo ter na delovanje možganskih celic, preizkušeno pa tudi v boju z rakom in sladkorno boleznijo itd.
Olje grozdnih pešk je zelo cenjeno jedilno olje. Z njegovo pridelavo so začeli najprej v Franciji, danes pa so glavne pridelovalke tega olja še Španija, Italija, Kalifornija in Argentina.
Primerno je tako za kuhanje kot za pečenje; žal s tem uničujemo tudi njegovo zdravilno esenco. Bolj priporočljivo ga je zato uporabljati kot začimbo k že pripravljenim mesnim in zelenjavnim jedem ali pa solatam, mlečnim jedem ipd.
Pogosto ga zasledimo v kozmetiki, saj je cenjen zaradi blagodejnega učinka na kožo, ki ji vrača vitalnost, zadržuje naravno vlago kože in ji daje naraven in sijoč, zdrav videz. Zlasti v naravni kozmetiki ga uporabljajo za nego kože, las in ustnic. Nepogrešljiv je tudi pri masažah.
Olje grozdnih pešk hranimo na hladnem, senčnem mestu, ne nujno v hladilniku, in ga po odprtju porabimo približno v dobrem letu dni.

Related posts:

  1. Klet Zajc sledi razvoju
  2. Zajci obrali zadnje grozdje na Dolenjskem
  3. 1. ledena trgatev pri -21°C uspela
  4. Študenstki vikend inteligence in CVIČKA