Zajci obrali zadnje grozdje na Dolenjskem

Suha zima letos podarila odličen suhi jagodni izbor.

V sredo 18.1.2012 je bil še en za to zimo tako značilen dan. Suh, sončen in topel. Ko pa se je sonce začelo skrivati za dolenjskimi griči, so se na nekdaj grajskih legah vinograda Knežija zbrali povabljenci Kleti Zajc in obrali še zadnje grozdje letnika 2011 na Dolenjskem. Med petdesetimi zbranimi smo lahko opazili, da spretno suka grozdne škarje Martina Baškovič, nova 16. slovenska vinska kraljica. 12 cvičkovi princesi pa je delala družbo tudi 8. cvičkova princesa Barbara Kramar, ki je zaposlena v kleti Zajc. Novomeški jamarji so na  trgatev prinesli razburljivo novico o novem globinskem rekordu v najgloblji dolenjski jami Čaganka, kjer zorijo vino Modri Zajc. Dogodek počastili s svojo prisotnostjo tudi predstavniki vseh treh občin na katere meji vinograd in Cvičkovi jezdeci, ki se redno udeležujejo trgatev kleti Zajc.

504 negovanih trsov  je rodilo 470 kg grozdja, katerega smo še isti večer prešali. Čez noč smo iz grozdja stisnili 120 litrov jantarnega mošta, ki je imel sladkorno stopnjo 171°Oe, kar je prepričljivo več kot začrtana meja 154°Oe za suhi jagodni izbor.

Ob sončnem zahodu se je spletlo nekaj novih prijateljstev. Ob požirku kuhanega vina v soju bakel in ognja pa je nastal čaroben večer, ki je udeležencem trgatve ostal v izjemno prijetnem spominu. Zajcem pa ta dogodek daje novih priložnosti in izzivov, da se poleg Cvička PTP Zajc, Črnega Zajca in Belega Zajca predstavi širši javnosti tudi na področju  najvišjih predikatov, kjer poleg suhega jagodn ega izbor a zori tudi že ledeno vino 2010 z imenom Ledeni Zajc.

Foto: Andrej Matič

Related posts:

  1. 1. ledena trgatev pri -21°C uspela
  2. Klet Zajc sledi razvoju
  3. 1. ledena trgatev grozdja za vino LEDENI ZAJC
  4. Ledeni Zajc prestal svoje prvo ocenjevanje
  5. Vina Zajc so se izkazala na ocenjevanju vin za 40. Teden Cvička