petek 24. april 2015

Vino MODRA FRANKINJA ZAJC – novost na policah

Sorta modra frankinja je v Sloveniji razširjena v dveh vinorodnih okoliših: Posavje in Podravje. Po barvi je vino običajno modrikasto-rdeče barve, pri čemer je le-ta odvisna od tehnologije pridelave. Še posebej mlado vino je izrazito sadnega okusa, medtem ko s starostjo pridobiva žametnost in kompleksnost arome. Vino ima ponavadi srednje vrednosti tanina in primerno kislost. Modra frankinja je prepoznavna po bogati sadni aromi, ki po vonju spominja na jagodičevje.

Modro frankinjo odlikuje velika vsebnost antioksidantov, še posebej resveratrola, ki znižuje splošno stopnjo holesterola v krvi. Poleg tega zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto (HDL), ki varuje srce. Istočasno tudi preprečuje rakava obolenja, zato je zmerno uživanje modre frankinje še posebej priporočljivo.

V kleti Zajc smo z letnikom vina 2014, posebej za vinoljubce modre frankije, donegovali vino Modra frankinja Zajc, ki Vam je že na voljo v trgovinah po Sloveniji, kakor tudi v naši kleti.

sreda 22. januar 2014

GOST – nova revija za poslovni gostinski svet

V kleti Zajc pozdravljamo novo revijo Časnika Finance – GOST.

Upamo, da prihaja ultimativna uredniška revija za poslovni gostinski svet v Sloveniji.

četrtek 13. december 2012

Zaključek letnika 2012 z LEDENO TRGATVIJO – film

Kako izgleda ledena trgatev, si lahko ogledate tukaj:

http://youtu.be/miLLMnU5NRE

http://youtu.be/_EiJgbL0BMM

petek 9. marec 2012

Zajci obrali zadnje grozdje na Dolenjskem

Suha zima letos podarila odličen suhi jagodni izbor.

V sredo 18.1.2012 je bil še en za to zimo tako značilen dan. Suh, sončen in topel. Ko pa se je sonce začelo skrivati za dolenjskimi griči, so se na nekdaj grajskih legah vinograda Knežija zbrali povabljenci Kleti Zajc in obrali še zadnje grozdje letnika 2011 na Dolenjskem. Med petdesetimi zbranimi smo lahko opazili, da spretno suka grozdne škarje Martina Baškovič, nova 16. slovenska vinska kraljica. 12 cvičkovi princesi pa je delala družbo tudi 8. cvičkova princesa Barbara Kramar, ki je zaposlena v kleti Zajc. Novomeški jamarji so na  trgatev prinesli razburljivo novico o novem globinskem rekordu v najgloblji dolenjski jami Čaganka, kjer zorijo vino Modri Zajc. Dogodek počastili s svojo prisotnostjo tudi predstavniki vseh treh občin na katere meji vinograd in Cvičkovi jezdeci, ki se redno udeležujejo trgatev kleti Zajc.

504 negovanih trsov  je rodilo 470 kg grozdja, katerega smo še isti večer prešali. Čez noč smo iz grozdja stisnili 120 litrov jantarnega mošta, ki je imel sladkorno stopnjo 171°Oe, kar je prepričljivo več kot začrtana meja 154°Oe za suhi jagodni izbor.

Ob sončnem zahodu se je spletlo nekaj novih prijateljstev. Ob požirku kuhanega vina v soju bakel in ognja pa je nastal čaroben večer, ki je udeležencem trgatve ostal v izjemno prijetnem spominu. Zajcem pa ta dogodek daje novih priložnosti in izzivov, da se poleg Cvička PTP Zajc, Črnega Zajca in Belega Zajca predstavi širši javnosti tudi na področju  najvišjih predikatov, kjer poleg suhega jagodn ega izbor a zori tudi že ledeno vino 2010 z imenom Ledeni Zajc.

Foto: Andrej Matič