1. ledena trgatev pri -21°C uspela

V nedeljo, 19. decembra 2010 je Klet Zajc prvič izvedla ledeno trgatev za vino LEDENI ZAJC. Nekaj več kot 40 prijateljev Kleti Zajc, med njimi tudi novinarji, cvičkove princese, župani, vinarji (celo iz Brd) in sodelavci, so se zbrali na posesti Knežija pri gradu Hmelnik pri Novem mestu in sicer ob 6. uri zjutraj, ko je bilo nahladneje. Na 508 trsih laškega rizlinga so berači nabrali 278 kg grozdja in v Kleti Zajc upajo na 20-30 litrov predikatnega vina. Direktor in lastnik Božidar Zajc , enolog Kleti Zajc Veomir Miškovič, in svetovalec Blaž Sinur so pridelek donegovali ter vodili tudi trgatev in prešanje. Sledilo je takojšnje prešanje v glavni kleti na Impoljci pri Sevnici. Mošt se je zanimivo komaj opazno pricedil šele po dobri uri prešanja na -10°C in dosegel sladkorno stopnjo kar 221 Oë.

Idealen dan za ledeno trgatev, sveže zapadli prhek sneg, rojstvo zimskega dneva v vinogradu, soj bakel in kuhano vino so pričarali zgodnjemu jasnemu nedeljskemu jutru poseben čar, ki bo tudi ujet v vinu LEDENI ZAJC, za udeležence trgatve pa je bil to izjemno prijeten dogodek, ki jim bo ostal v trajnem spominu, vinarjem Kleti Zajc pa nova priložnost, da se ob cuveejih CVIČEK ZAJC P.T.P., ČRNI ZAJC Z.G.P. in BELI ZAJC Z.G.P. preizkusi tudi na področju ledenih vin.

Related posts:

  1. 1. ledena trgatev grozdja za vino LEDENI ZAJC
  2. Zajci obrali zadnje grozdje na Dolenjskem
  3. Klet Zajc sledi razvoju
  4. Ocenjevanje vin Gornja Radgona – med najbolje ocenjenimi cvički tudi Cviček Zajc
  5. Vina Zajc so se izkazala na ocenjevanju vin za 40. Teden Cvička